Wat veroorzaakt haaruitval?

Diverse aandoeningen, evenals veroudering, kunnen haaruitval veroorzaken, maar als je je haar verliest en het niet gerelateerd is aan normale veroudering, is er een kans dat je dunne darm de schuldige is.

In sommige gevallen kan coeliakie – een aandoening waarbij gluten, een eiwit dat in tarwe, gerst en rogge wordt aangetroffen, darmbeschadiging veroorzaakt – haaruitval veroorzaken. Gelukkig kan het volgen van een glutenvrij dieet helpen om het haar dat je mogelijk hebt verloren tijdens de periode dat je niet gediagnosticeerd was of nog gluten at, te herstellen.

Hoe Coeliakie Kan Leiden tot Haaruitval

Als je coeliakie lang onbehandeld is gebleven, kun je ondervoed zijn. Ondervoeding kan haaruitval veroorzaken, samen met een hele reeks andere problemen. Zodra je eventuele vitaminegebreken die gerelateerd zijn aan ondervoeding oplost, zou je haar weer moeten groeien.

Coeliakie is ook gerelateerd aan andere auto-immuunziekten, aandoeningen waarbij je immuunsysteem je lichaam aanvalt. Over het algemeen maakt het hebben van één auto-immuunziekte je meer vatbaar om een tweede auto-immuunziekte te ontwikkelen. Als je haaruitval niet geassocieerd is met ondervoeding of leeftijd, kan het gerelateerd zijn aan twee andere auto-immuunziekten die geassocieerd zijn met haaruitval – alopecia areata en de ziekte van Hashimoto. Meer weten over dit? Ga naar haar herstel!

Coeliakie en Alopecia Areata Alopecia areata treedt op wanneer je immuunsysteem je haarzakjes aanvalt, wat leidt tot verschillende graden van haaruitval. Alopecia areata begint meestal met één of meer kleine, ronde, gladde kale plekken op je hoofd, en kan uiteindelijk leiden tot volledig haarverlies op je hoofd of zelfs op je hele lichaam. Haaruitval over het hele lichaam staat bekend als alopecia universalis. Alopecia begint meestal in de kindertijd en treft beide geslachten in gelijke mate. Ongeveer 2 procent van de bevolking, inclusief meer dan 5 miljoen mensen in de Verenigde Staten, heeft alopecia areata. Net als bij coeliakie is er geen genezing voor alopecia.

Er is een relatief hoge prevalentie van coeliakie gevonden bij patiënten met alopecia – veel groter dan toevallig zou kunnen worden verwacht – waardoor zorgverleners aanbevelen om coeliakie bloedtesten te doen bij mensen met alopecia. Sindsdien hebben andere rapporten coeliakie gelinkt aan alopecia areata.

Zelfs bij mensen zonder coeliakie kan alopecia zeer onvoorspelbaar zijn. Soms groeit het haar gewoon uit zichzelf terug.

Een Overzicht van Alopecia Areata Coeliakie en de Ziekte van Hashimoto De ziekte van Hashimoto is een type auto-immuungerelateerde hypothyreoïdie waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Als je hypothyreoïdie hebt, produceert je schildklier niet genoeg schildklierhormoon, wat symptomen kan veroorzaken zoals:

  • Gewichtstoename
  • Haaruitval
  • Hese stem
  • Vermoeidheid
  • Gewrichtspijn
  • Droge huid
  • Constipatie
  • Gezwollen ogen

Typisch, haaruitval veroorzaakt door hypothyreoïdie wordt opgelost zodra schildklierhormoonvervanging je schildklierhormonen terugbrengt naar een normaal bereik. Als je haaruitval niet verklaard wordt door ondervoeding, leeftijd of alopecia, wil je misschien met je zorgverlener praten over het laten testen van je schildklier.

Conclusie

Samenvattend is het duidelijk dat haaruitval veroorzaakt kan worden door een scala aan factoren, waaronder coeliakie, auto-immuunziekten zoals alopecia areata en de ziekte van Hashimoto, evenals ondervoeding. Het is cruciaal om de onderliggende oorzaak van haaruitval te identificeren om een effectieve Haargroei Behandeling te kunnen starten. Voor degenen die lijden aan haaruitval gerelateerd aan de genoemde aandoeningen, biedt het volgen van een passend dieet en het behandelen van eventuele voedingstekorten een pad naar herstel van haargroei.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel deze tekst waardevolle inzichten biedt, het altijd raadzaam is om professioneel medisch advies in te winnen om een gepersonaliseerde Haargroei Behandeling te krijgen die is afgestemd op uw specifieke situatie. Voor deskundig advies over haaruitval en herstel kunt u terecht op haar-herstel.nl, waar u toegang heeft tot een schat aan informatie en ondersteuning voor het omgaan met haaruitval en het bevorderen van haargroei.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *